İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi'nde bir konuşma yaptı.

İsrail Başbakanı, kongrede Cumhuriyetçiler tarafından “coşkulu” bir şekilde karşılandı.

Netanyahu, konuşmasına “ABD ve İsrail birlikte durmalı” diyerek başladı. Kongrede Gazze’deki sivil ölümlerini ve derinleşen insani krizi eleştiren Demokratlar sessiz bir şekilde otururken Netanyahu, İsrail ordusunu övdü.

HEDEF SAPTIRDI

Washington’da kendisine yönelik protestoların “İsrail karşıtı” olduğu iddia eden Netanyahu, bu kişilerin İran tarafından finanse edildiğini öne sürdü. Eylemcileri “Tahran’ın kullanışlı aptalları” olmakla suçlayan Netanyahu, Gazze’deki açlık için de Hamas’ı sorumlu tuttu.

Netanyahu, kongreye Hamas’ın "kadınlara tecavüz ettiğini, erkeklerin kafasını kestiğini, bebekleri diri diri yaktığını" söyledi.

REHİNELERİN AİLELERİNE MESAJ

Hamas’ın elindeki rehinelerin ailelerine seslenen devam eden Netanyahu, "Sevdiklerimin hepsi eve dönene kadar rahat etmeyeceğim" dedi.

İsrail Başbakanı, rehinelerin serbest bırakılmalarını sağlamak için "yoğun çaba içinde olduğunu” söyledi ve bu konuda ABD Başkanı Joe Biden’a teşekkür etti.

Kongre üyelerine  "Düşmanlarımız sizin düşmanlarınızdır, mücadelemiz sizin mücadelenizdir ve zaferimiz sizin zaferiniz olacaktır” diyerek seslenen Netanyahu, zaferin ufukta gözüktüğünü söyledi.

“YENİ BİR GAZZE HAYALİ"

"Hamas'ı yendiğimiz günün ertesinde yeni bir Gazze ortaya çıkacak" diyen Netanyahu, bölgenin asker ve radikalizmden arındırılmış olacağını söyledi.

Gazze Şeridi’nin sivil bir yönetim tarafından yönetilmesi gerektiğini söyleyen Netanyahu,"Ancak öngörülebilir gelecekte, Gazze'nin bir daha asla İsrail için bir tehdit olmamasını sağlamak için, üstün güvenlik kontrolünü sürdürmeliyiz" diyor.

Netanyahu konuşmasında Ortadoğu’da yeni bir ittifak kurulabileceğini söylerken "Bunu İbrahim İttifakı olarak adlandırmalıyız" dedi ve diğer ülkeleri de bu ittifaka katılmaya çağırdı.

AMERİKA'YA TEŞEKKÜR ETTİ

Netanyahu, şunları söyledi:

- "Amerika'nın arkamızda olduğunu biliyorum. Ve bunun için size teşekkür ediyorum.  ABD onlarca yıldır İsrail’e cömertçe askeri yardım ve hayat kurtaran kritik istihbaratlar sağladı.

- ABD’nin askeri yardımı hızlandırması, Gazze’deki savaşın sona ermesini hızlandırabilir ve daha geniş çaplı bir Ortadoğu savaşını önlemeye yardımcı olabilir.”

"HİÇ SİVİL ÖLDÜRÜLMEDİ!"

Netanyahu, Gazze’de, sivillerin öldürülmesi ile ilgili açıklamaların "yalan" olduğunu öne sürerek, "Duyduğunuz tüm yalanlara rağmen Gazze, şehir savaşları tarihinde savaşmayan sivillerin savaşanların kayıplarına göre en düşük olduğu yerdir." iddiasında bulundu.

​​​​​​​Geçen hafta Refah'a gittiğini ve İsrail ordusu komutanlarıyla görüştüğünü söyleyen Netanyahu, burada “kaç sivil öldürüldüğü” sorusuna “bir bombanın şarapnel parçasının Hamas'ın silahlı bir personeline çarptığı ve bu nedenle istemeden iki düzine insanı öldürdüğü tek bir olay dışında hiç sivilin öldürülmediği" şeklinde cevabını aldığını öne sürdü.

Netanyahu, Kongre üyelerine İsrail’in Gazze'de sivilleri korumak için çok çaba sarf ettiğini anlatarak, sivil ölümlerden Hamas'ın sorumlu olduğunu iddia etti.

ELON MUSK DA AYAKTA ALKIŞLADI

Tesla ve SpaceX şirketlerinin sahibi Elon Musk da Netanyahu’nun konuşması sırasında kongrede bulundu.

Musk’ın ayağa kalkarak Netanyahu’yu alkışlaması kameralara yansıdı.

PANKART AÇILDI

Netanyahu alkışlanırken ABD Kongresinin Filistin kökenli tek Kongre Üyesi Rashida Tlaib ise elinde “Soykırım suçlusu” yazan bir pankart tuttu. Pankartın diğer yüzünde de “Savaş suçlusu” ifadesi yer aldı.

Tlaib’in boynunda da geleneksel Filistin kefiyesi bulunuyordu.

TEL AVİV’DE DE PROTESTOLAR DURMADI

İsrail'in Tel Aviv kentindeki ABD Büyükelçilik binası önünde toplanan İsrailli esirlerin yakınları ve onların destekçileri, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinden Hamas ile ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşması imzalaması talebiyle gösteri düzenledi.

Düzenlenen gösteride protestocular, Başbakan Netanyahu'nun bu akşam ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmayı dev ekranda izledi.

CEVDET YILMAZ ELEŞTİRDİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresinde konuşmasına ilişkin, "Gazze’de soykırım yapmak suçundan Uluslararası Adalet Divanı önünde sanık bir yöneticinin ABD Kongresinde gördüğü utandırıcı teveccüh, insani değerler, uluslararası hukuk ve demokrasinin geleceği bakımından endişe vericidir." değerlendirmesini yaptı.