Fransa'da siyasi çıkmazla sonuçlanan parlamento seçimlerinin ardından, Cumhurbaşkanı Macron kararını duyurdu. Erken parlamento seçimlerinin ikinci turundan haftalar sonra Macron, merkez sağdan eski dışişleri bakanı ve eski Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier'i yeni başbakan olarak atadı. Sol ittifakın ortak adayını reddeden Macron'un kararı, artan baskılarının ardından geldi.

Elysee Sarayı'nın basın servisi tarafından yayınlanan açıklamada, Barnier’in yeni başbakan olarak atandığına karar verildiği bildirildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Macron, ülkeye ve Fransız halkına hizmet edecek bir birlik hükümeti kurma görevini kendisine vermiştir."


Ne olmuştu?

Yeni Halk Cephesi'nin en fazla milletvekili çıkardığı seçimlerde hiçbir parti ya da ittifak salt çoğunluk olan 289 milletvekiline ulaşamamış ve seçimler Fransa tarihinin en parçalı meclis tablosunu çıkarmıştı. Macron, ülkesinin ev sahipliği yaptığı 2024 Paris Olimpiyatları boyunca yeni bir başbakan atamayacağını bildirmiş ve istifasını sunan Gabriel Attal hükümetinin bir süre daha görevde kalmasını istemişti.

Olimpiyat Oyunları boyunca askıya aldığı müzakereleri 23 Ağustos'ta başlatan Macron, seçimin galibi solcu ittifakın ortak başbakan adayı Lucie Castets'i atamayı reddetmiş ve müzakereleri sürdüreceğini bildirmişti.