İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın , "Hizbullah'a karşı askeri harekat düzenlemesi gerektiğini" açıklamasının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ''İsrail’in savaş hedeflerinin Lübnan sınırını da kapsayacak şekilde genişletildiğini'' açıkladı.

Binyamin Netanyahu, dün yapılan güvenlik konseyi toplantısının ardından, Gazze'deki savaşa ilişkin, hedeflerinin Lübnan sınırına yakın bölgelerden kaçan İsraillilerin evlerine dönmelerini sağlamayı da içerecek şekilde genişlediğini açıkladı. Bu karar, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın kendisini ziyaret eden İsrail'in ABD Büyükelçisine, ''İsrail'in kuzey toplumlarının geri dönüşünü sağlamak için geriye kalan tek yolun askeri harekat olduğunu'' söylemesinden bir gün sonra geldi.

Netanyahu'nun Ofisinden yapılan açıklamada, "Kuzeyde yaşayanların evlerine güvenli bir şekilde dönmelerini" içeren kararın, Netanyahu'nun güvenlik kabinesinin gece yarısı yaptığı toplantıda onaylandığı belirtildi.

İSRAİL HİZBULLAH ARASINDAKİ ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

İsrail'in Lübnan'la olan kuzey sınırı boyunca Hizbullah, pazartesi günü İsrail mevzilerine "düzinelerce" saldırı düzenlediğini iddia ederken, İsrail ordusu da Lübnan'daki "terörist" hedefleri vurduğunu açıkladı.

İsrail'in yaklaşık bir yıl önce Gazze'ye açtığı savaştan bu yana İsrail güçleri ile İran destekli Lübnan merkezli Hizbullah arasında neredeyse her gün sınır ötesi çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalar, her iki taraftan on binlerce insanı evlerini terk etmek zorunda bırakırken daha geniş bir bölgesel çatışmayı ateşleme tehdidine de yol açmıştı. Hizbullah yetkilileri, Gazze'de ateşkes sağlanması halinde örgütün geri çekileceğini söylerken, Gallant "zamanın daraldığı" uyarısında bulunmuştu.

ANLAŞMA SAĞLANAMADI

Öte yandan, Netanyahu, ABD'nin anlaşmanın neredeyse tamamlandığı yönündeki değerlendirmelerini açıkça reddetmiş ve Mısır-Gazze sınırında İsrail askeri varlığında ısrar etmişti. İsrail Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Gallant'ın "Hizbullah, Hamas'a bağlanmaya devam ettikçe anlaşma ihtimali azalıyor" ifadesini kullanmıştı. Netanyahu, İsrail'in kuzey sınırındaki güvenlik durumunda “köklü bir değişiklik” istediğini belirtmişti.

Hizbullah'ın yöneticilerinden Naim Kasım, yaptığı açıklamada, "Hizbullah’ın savaşa girmeye niyeti olmadığını, ancak İsrail'in bir savaş başlatması halinde her iki tarafın da büyük kayıplar vereceğini" kaydetti.