Dünya Kenti İzmir Derneği (DİDER) Hannover ve İzmir tanıtım ofislerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katılımıyla açtı. İzmirli iş insanları, bürokratların da katılımıyla ilk defa bu kadar büyük bir delegasyonla yurt dışında temsil edildi.

Almanya’da noel zamanı olmasına rağmen heyet büyük bir ilgiyle karşılanarak Hannover ve Bremen’de en üst düzeyde ağırlandı.

Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı Belit Onay, heyeti Avrupa’nın en güzel tarihi belediye sarayında karşıladı. İki şehir arasında bilhassa fuarcılık konusunda daha sıkı işbirliğine gidilmesi kararlaştırıldı.

İzmir'in kardeş şehri Bremen’deyse iyi daha da yoğundu.

Bremen Eyalet Parlementosu ve Bremen Belediyesi, İzmir heyetine büyük ilgi göstererek birçok etkinlikler düzenledi. En büyük etkinlikse 1405 yılında inşa olmuş UNESCO mirası tarihi Bremen belediyesi binasında yapılan ortak toplantı oldu.

İzmir’den gelen kadın ve erkek Efeler ve klasik müzik sanatçıları, Bremenlilere unutamayacakları bir sanatsal gösteri sundular.

DİDER’in düzenlediği 2.Bremen-İzmir Ekonomik Forum toplantısında ise Alman ve Türk iş insanları, İzmir ve Bremen’deki yatırım olanakları hakkında bilgi alıp karşılıklı görüşmeler yaptılar.

Almanya seyahatinde konu sadece ekonomi değildi. İzmir’den getirilen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konulu karikatür sergisi de Bremen’de sergilendi. Köy Koop Başkanı Neptün Soyer ve İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılıç’ın katıldığı forumda toplumsal cinsiyet eşitliği tartışıldı.

Bremen eyaleti ile İzmir arasında eğitim, yenilenebilinir enerji konusunda daha yakın işbirliğine gidilmesine karar verildi.

Yine DİDER kolaylaştırıcılığında Bremen Osterholz İlçesi ile İzmir Gaziemir ilçesi arasında resmî kardeş şehir anlaşması Osterholz Belediye Başkanı Ulrich Schlüter ile Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda arasında imzalandı.

DİDER Genel Başkanı Dr. Ahmet Güler ve DİDER Almanya sözcüsü Remzi Kaplan, diğer Dider şehir başkanları ile birlikte Avrupa ve İzmir arasındaki işbirliğinin gelişmesi için gönüllü olarak daha da yoğun çalışacaklarını, 2023’de Avrupa’da 12 şubeye ulaşacaklarını açıklayarak, Almanların Tunç Soyer ve İzmir’li iş insanlarına gösterdikleri ilgiyi Almanya’da ilk defa gördüklerini belirttiler.