TBMM Genel Kurulunda siyasi partilerin grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.

Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, Genel Kuruldaki tüm siyasi partilerin genel görüşme talebinde bulunması ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin TBMM'ye davet edilmesi çağrısında bulundu.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın davet edilmesinin çok iyi bir girişim olduğunu ama yeterli olmadığını savunan Özdağ, "'Türkiye Büyük Millet Meclisi mazlum insanların yanındadır, mağdur insanların yanındadır ve aynı zamanda, zalime başkaldıran bir duruş sergilemektedir, direnç göstermektedir burada' diyerek bir meydan okuyabiliriz." diye konuştu.

Özdağ, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile görüşen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin "Davet ederseniz koşarak gelirim" dediğini aktardı.

"İNADI GÖRDÜK"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu ise sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifinin yarın Genel Kurulda görüşüleceğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada kanun teklifine ilişkin "Meclis tatile girmeden Genel Kurula sunacak, taşkınlıklara prim vermeyecek, yasalaştırıp sokaklarımızı güvenli hale getireceğiz" sözlerini hatırlattı.

Kavuncu, "Burada bir inadı gördük. Halbuki 'Bir şey çıkmasın' demiyor kimse fakat nasıl çözüleceğine dair ciddi soru işaretleri var. Önümüzdeki döneme sarkıtılsaydı, iki üç ay ülkeye hiçbir şey kaybettirmez. Bu inat niye, bunu anlamış değilim." ifadelerini kullandı.

YAPILAN SALDIRIYI KINADI

MHP Grup Başkanvekili Filiz Kılıç da İsrail polisinin Mescid-i Aksa önünde TRT Haber ekibine saldırısını kınayarak, geçmiş olsun dileklerini iletti. Kılıç, basın mensuplarına yapılan bu alçak saldırının İsrail yönetiminin barbarlığını bir kez daha gözler önüne serdiğini dile getirerek, "Bu, insanlıktan nasibini almamış katil sürüsünün tüm baskılarına ve şiddetine rağmen başta TRT ve Anadolu Ajansı olmak üzere Türk medyası, mazlum Filistin halkının sesini duyurmayı sürdürmeye devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis'in, "F-35'lerle Ankara'ya bir gece ansızın gelebiliriz." sözünün tam bir aymazlık olduğunu ifade eden Kılıç, "Yunanistan'ın Türkiye'ye yönelik tacizkar, tahripkar ve tehditvari siyasetinde herhangi bir azalma yoktur. Yunanistan’ın ülkesinin kara sularını genişletmeye devam etme niyetini telaffuz etmesi küstahlıktır, ateşle oynamaktır." görüşünü paylaştı.

CHP'Lİ BELEDİYELERİN TOPLAM BORCUNU GRUP BAŞKANVEKİLİ MURAT EMİR AÇIKLADI

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, yap-işlet-devret modelleriyle yapılan köprü ve otoyolları eleştirerek, kamu görevi yapmaya giden araçlardan bile geçiş ücreti alındığını savundu.

"Her bir yasada akıllarına CHP'li belediyeleri sıkıştırmak, bütçe yükü yüklemek geliyor." diyen Emir, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın belediye borçlarını kaynağından kesmesi yetmeyecek. Bir planın daha içinde olduklarını anlıyoruz. Belediye iştiraklerinin de borçlarını kaynağından kesme yoluna gitmeyi düşünüyorlar. Bunu düşünmesinler, onlar belediyelerin nasıl daha iyi hizmet edebileceğiyle, onunla uğraşsınlar." ifadelerini kullandı.

SGK'nin olağanüstü bir borcu olduğunu söyleyen Emir, "540 milyar liralık batak borcu var ve bu borçların hangi şirketlere ait olduğunu söylemiyorlar, 4 yıldır bunlar açıklanmıyor, önce onu açıklayın." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Emir, "CHP'li belediyelerin borcu 70 milyar lira, akılları fikirleri onun üzerinden bizim belediyelerimizi sıkıştırmak. Eğer paraya ihtiyaçları varsa gidecekleri yer belli. Sadece kur korumalı mevduat için ödenen para 1,2 trilyon." diye konuştu.

"YAPICI TUTUMUNDAN DOLAYI..."

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, hem Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine ilişkin hem de Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmayı eleştirerek başladığı konuşmasında  belediyelerin SGK'ye olan prim borçlarına ilişkin açıklamalarda da bulundu.

Usta, "Sigorta primlerinin ödenmesiyle ilgili yapılan çağrıdan rahatsız olunduğunu bir kere daha görüyoruz. Bu sigorta prim borçlarının ödenmesiyle ilgili atılan adımdan neden rahatsız olundu? Belediyeleri sıkıştırarak bütçelerinin kısıtlanmaya çalışıldığını iddia ediyorlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin toplam bütçesi 500 milyar liranın üzerinde. SGK borcu 2024 için 3 milyar 250 milyon lira. Bu 500 milyarlık bütçeden 3 milyar liralık borcu ödemek, belediyeyi sıkıştırmak anlamına gelmez. Bu SGK için önemli bir miktardır. Bunun ödenmesini uzlaşmacı bir yaklaşımla sağlamak için yapılmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de başvurusunu yapmış bu ödemeyle ilgili girişimini başlatmıştır. Bu yapıcı tutumdan dolayı da teşekkür ediyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından Türkiye ile Somali arasındaki savunma işbirliği anlaşması çerçevesinde TSK unsurlarının Somali'nin deniz yetki alanları dahil olmak üzere iki ülke tarafından müştereken belirlenecek bölgelerinde 2 yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşmelerine geçildi.

(AA)