Elon Musk’ın kurucusu olduğu SpaceX, dev roketi Starship’in beşinci denemesine başladı.

Fırlatma Güney Teksas’taki Boca Chica Plajı yakınlarındaki şirketin Starbase tesisinden Türkiye saati ile 15.25’te başladı.

BİR MÜHENDİSLİK BAŞARISI

Beşinci görevin en önemli anlardan biri dev roketin iticisi fırlatma platformuna otonom şekilde dönüşü tamamladı ve SpaceX, “Mechazilla” olarak bilinen fırlatma kulesinin kollarını kullanarak roketi yakaladı.

Beşinci denemenin ilk kritik görevi itici Super Heavy roketinin yeniden kullanılabilir olması için yakalanması olurken, SpaceX bunu başararak çok önemli bir kazanım elde etti.

İlk başarı sonrasında Starship yaklaşık 45 dakika boyunca uzayda yolculuğuna devam etti ve bu uçuş saniye saniye kesintisiz bir yayınla Starlink uyduları aracılığı ile dünyaya aktarıldı.

45 dakikalık uçuş sonrasında Starship iniş için alçalmaya ve hızını düşürmeye başladı.

Şirket dördüncü denemede atmosferde roketin büyük oranda yanmasından dolayı Starship’in dışına yeni kalkan görevi gören kaplama uyguladı.

Beşinci uçuşta roketin atmosfere girişinde kapmaların en yüksek sıcaklığa dayandığı görülürken yayında da kesinti yaşanmadı.

Roket inişte üzerindeki yüzgeçlerle kontrol edilirken, 1 saat 5 dakika sonrasında iniş için önce göbek taklası ile Starship dikey hale getirildi ve motorların ateşlenmesiyle Avustralya kıyılarında Hint Okyanusunda tam planlanan noktaya başarılı şekilde iniş yaptı.

BEŞİNCİ HEDEFTE TAM BAŞARI

Starship beşinci uçuşunu 1 saat 7 dakika da tamamlarken, bu görevde planlanan iki kritik hedefe ulaşıldı.

İlk hedef itici roketin fırlatma rampasına geri dönerek yeniden kullanılabilir hale gelmesi oldu.

İkinci kritik hedef ise inişin son ana kadar kontrol edilmesi ve planlanan noktaya iniş yapılması olurken, SpaceX bu hedefini de beşinci uçuşta tam olarak gerçekleştirdi.

Şirketin Starship denemelerinin tarih aralığını daha da sıklaştırmayı hedeflerken altıncı uçuş içinde lisans alınmış durumda ve altıncı denemenin 2024 yılı içinde yapılabileceği belirtiliyor.

SpaceX’in Starship megaroketi, dünyanın en büyük en güçlü roketi unvanına sahip.

Roket NASA’nın 2026’ya kadar astronotları aya indirmeyi amaçlayan Artemis 3 görevi için kullanılacak.

"UZAY YOLCULUĞUNDA DEVRİM YARATACAĞIZ"

SpaceX X/Twitter'da yaptığı açıklamada, "Donanımımızı uçuş ortamında zorlamaya devam ederek ve bunu mümkün olduğunca güvenli ve sık bir şekilde yaparak Starship'i hızla çevrimiçi hale getireceğiz ve insanlığın uzay yolculuğunda devrim yaratacağız." ifadelerini kullandı.